A rövidlátás szövődményei

A rövidlátásról (myopia)

  • A rövidlátás a leggyakoribb fénytörési hiba. A rövidlátó emberek szeme nem megfelelően fókuszálja a fényt, emiatt szemüveg / kontaktlencse nélkül távolra nem látnak élesen.
  • A rövidlátás sajnos szövődményekkel is járhat, ezek magasabb mértékű rövidlátás esetén lényegesen gyakoribbak. A rövidlátást a kockázatok szempontjából súlyossági kategóriákra osztják:
      • 0-> -6 Dioptria: kisfokú / közepes fokú rövidlátás
      • -6 dioptria felett nagyfokú rövidlátás
  • Ez utóbbit hívják a szövődmények fokozott kockázata miatt patológiás myopiának is. Az állapotot nem csak a dioptria alapján, hanem az úgynevezett szemtengely hossz (AL: axial lenght) alapján is meg lehet határozni. A szemtengelyhossz ultrahanggal vagy optikai eszközökkel mérhető. Nagyfokú rövidlátásnak az tekinthető, ha az AL nagyobb, mint 26 mm.

A nagyfokú rövidlátás (patológiás myopia) szövődményei:

Retina leválás

A retina leválása sikeres műtét nélkül a szem megvakulását okozza. Nagyfokban rövidlátókon gyakoribb, és a kockázat a rövidlátás mértékével nő.

Egyes esetekben sikerül retina szakadást diagnosztizálni még a leválás kialakulása előtt, mely lézerrel vagy fagyasztással elzárható és így a retina leválása megelőzhető.

Abban az esetben ha már folyadék kerül a látóhártya alá, lézerrel már nem előzhető meg a további leválás. Ilyen esetekben sürgős műtét szükséges.

FONTOS! A retina szakadás gyanújelei: a látótérben egyik napról a másikra felszaporodott úszkáló homályok, esetleg fényjelenségek (villámlás) látása. Ilyen esetben haladéktalanul szemorvoshoz kell fordulni!


retinal detachment intraoperative

Műtét közbeni fotó, látóhártya leválás elleni műtét (vitrektómia) során

CNV (rendellenes érképződés)

Nagyfokú rövidlátókon a látást a retina alatti rendellenes érképződés (CNV = choroideal neovascularisation) kialakulása is veszélyezteti. Ilyen esetekben a beteg az éleslátás központjában (ahová néz) foltot, torzítást lát. Kezelés nélkül általában hegesedés, jelentős és tartós látásromlás alakul ki. A kialakult pigmentált heget Fuchs foltnak is nevezik.

Az állapot anti-VEGF injekciókkal vagy fotodynámiás kezeléssel -a heg kialakulása előtt- jó eredménnyel kezelhető.


CNV in myopia

CNV talaján kialakult hegesedés rövidlátó betegen

Atrófia (sorvadás)

A nagyfokú rövidlátó szemekben sorvadásos foltok alakulhatnak ki a retinában, ezeken a területeken hiányoznak a fényérzékelő sejtek, tehát ezek a területek nem látnak. Ha a sorvadás eléri az éleslátás helyét, a látás nagyon megromlik. Az állapot kezelésére hatékony gyógyszerünk nincs, intenzív ilyen irányú kutatások zajlanak.

atrophy in myopia

Rövidlátó beteg szemfenéki fotója. A sárgás területek sorvadt, nem látó részeket jelölnek

Trakciós maculopátiák

Nagyfokú rövidlátó szemeken a szemgolyó külső burkának folyamatos, lassú tágulását a látóhártya nem képes követni, egyes esetekben a látóhártya emiatt a húzó hatás miatt helyéről előemelkedik, vagy akár ki is lyukadhat. Egyes esetek műtéttel gyógyíthatóak.

myopic retinoschisis

Rövidlátó szemen a retina belső felszínének feszülése a látóhártya rétegekre válását okozza (OCT felvétel)

Glaukóma (zöldhályog)

A nagyfokú rövidlátók között az átlagnál lényegesen gyakoribb a zöldhályog.

Nagyfokú rövidlátókon nehéz lehet a látótér vizsgálat és az idegrostréteg vastagság mérés eredményének értékelése. Emiatt az ilyen zöldhályog felismerése és követése nem egyszerű.

Kezelésének lényege- ahogy a többi glaukóma fajtánál- a szemnyomás csökkentése.

optic nerve head, myopia

Nagyfokban rövidlátó, glaukómás beteg látóidegfőjének fényképe

Intézetünk a rövidlátás korrekciójával (szemüveg, kontaktlencse, dioptria korrekciós műtétek) nem foglalkozik.