A rövidlátás szövődményei

A rövidlátásról (myopia)

  • A rövidlátás a leggyakoribb fénytörési hiba. A rövidlátó emberek szeme nem megfelelően fókuszálja a fényt, emiatt szemüveg / kontaktlencse nélkül távolra nem látnak élesen.
  • A rövidlátás sajnos szövődményekkel is járhat, ezek magasabb mértékű rövidlátás esetén lényegesen gyakoribbak. A rövidlátást a kockázatok szempontjából súlyossági kategóriákra osztják:
      • 0-> -6 Dioptria: kisfokú / közepes fokú rövidlátás
      • -6 dioptria felett nagyfokú rövidlátás
  • Ez utóbbit hívják a szövődmények fokozott kockázata miatt patológiás myopiának is. Az állapotot nem csak a dioptria alapján, hanem az úgynevezett szemtengely hossz (AL: axial lenght) alapján is meg lehet határozni. A szemtengelyhossz ultrahanggal vagy optikai eszközökkel mérhető. Nagyfokú rövidlátásnak az tekinthető, ha az AL nagyobb, mint 26 mm.

A nagyfokú rövidlátás (patológiás myopia) szövődményei:

Retina leválás

A retina leválása sikeres műtét nélkül a szem megvakulását okozza. Nagyfokban rövidlátókon gyakoribb, és a kockázat a rövidlátás mértékével nő.

Egyes esetekben sikerül retina szakadást diagnosztizálni még a leválás kialakulása előtt, mely lézerrel vagy fagyasztással elzárható és így a retina leválása megelőzhető.

Abban az esetben ha már folyadék kerül a látóhártya alá, lézerrel már nem előzhető meg a további leválás. Ilyen esetekben sürgős műtét szükséges.

FONTOS! A retina szakadás gyanújelei: a látótérben egyik napról a másikra felszaporodott úszkáló homályok, esetleg fényjelenségek (villámlás) látása. Ilyen esetben haladéktalanul szemorvoshoz kell fordulni!


Műtét közbeni fotó, látóhártya leválás elleni műtét (vitrektómia) során

CNV (rendellenes érképződés)

Nagyfokú rövidlátókon a látást a retina alatti rendellenes érképződés (CNV = choroideal neovascularisation) kialakulása is veszélyezteti. Ilyen esetekben a beteg az éleslátás központjában (ahová néz) foltot, torzítást lát. Kezelés nélkül általában hegesedés, jelentős és tartós látásromlás alakul ki. A kialakult pigmentált heget Fuchs foltnak is nevezik.

Az állapot anti-VEGF injekciókkal vagy fotodynámiás kezeléssel -a heg kialakulása előtt- jó eredménnyel kezelhető.


CNV talaján kialakult hegesedés rövidlátó betegen

Atrófia (sorvadás)

A nagyfokú rövidlátó szemekben sorvadásos foltok alakulhatnak ki a retinában, ezeken a területeken hiányoznak a fényérzékelő sejtek, tehát ezek a területek nem látnak. Ha a sorvadás eléri az éleslátás helyét, a látás nagyon megromlik. Az állapot kezelésére hatékony gyógyszerünk nincs, intenzív ilyen irányú kutatások zajlanak.

Rövidlátó beteg szemfenéki fotója. A sárgás területek sorvadt, nem látó részeket jelölnek

Trakciós maculopátiák

Nagyfokú rövidlátó szemeken a szemgolyó külső burkának folyamatos, lassú tágulását a látóhártya nem képes követni, egyes esetekben a látóhártya emiatt a húzó hatás miatt helyéről előemelkedik, vagy akár ki is lyukadhat. Egyes esetek műtéttel gyógyíthatóak.

Rövidlátó szemen a retina belső felszínének feszülése a látóhártya rétegekre válását okozza (OCT felvétel)

Glaukóma (zöldhályog)

A nagyfokú rövidlátók között az átlagnál lényegesen gyakoribb a zöldhályog.

Nagyfokú rövidlátókon nehéz lehet a látótér vizsgálat és az idegrostréteg vastagság mérés eredményének értékelése. Emiatt az ilyen zöldhályog felismerése és követése nem egyszerű.

Kezelésének lényege- ahogy a többi glaukóma fajtánál- a szemnyomás csökkentése.

Nagyfokban rövidlátó, glaukómás beteg látóidegfőjének fényképe

Intézetünk a rövidlátás korrekciójával (szemüveg, kontaktlencse, dioptria korrekciós műtétek) nem foglalkozik.