Látótér vizsgálat

Humphrey HFA-III automata periméter

Kinetikus és statikus küszöbperimetria a legkorszerűbb eszközzel

A számítógép– vezérelt statikus küszöbperimetria a korszerű szemészeti diagnosztika nélkülözhetetlen eszköze. Legnagyobb jelentősége a zöldhályog (glaukóma) diagnosztikájában és gondozásában, valamint neurooftalmológiai betegségekben (ideggyógyászat és szemészet határterülete) van. Emellett egyes retinabetegségek esetében is jelentősége lehet.

A látótérvizsgálat lényege, hogy megpróbáljuk megállapítani, hogy a beteg látóterének egyes részei milyen erősségű fényt, milyen kontrasztot képesek érzékelni.

A statikus perimetria esetén előre kiválasztott pontokban mérjük meg a látótér érzékenységét: meghatározzuk, hogy milyen intenzitású a leggyengébb jel, amit az a látótérterület érzékelni tud (küszöbperimetria). A glaukóma (zöldhályog) diagnosztikájában és a betegek hosszú távú gondozásában elsősorban ezt használjuk.

Látótérvizsgálat történhet kinetikus perimetriával is (ilyenkor ismert méretű és intenzitású jelet mozgatunk a periféria felől a látótér centruma felé, és a beteg jelzi, hogy észleli a jelet). A vizsgálatot különböző irányokból , esetleg különböző jelekkel ismételve egy látótér térképet kapunk.

Az automa perimetria világszerte szabványnak tekintett, legelfogadottabb eszközei a Zeiss– Humphrey cég HFA termékcsaládja (Humphrey Field Analyser).

Rendelőnkben a termékcsalád egyik legkorszerűbb tagját, a HFA –III-t használjuk. A készülék az alap statikus küszöbperimetria mellett alkalmas sárga-kék perimetriára (SWAP= Short Wavelenght Automated Perimetry), valamint kinetikus vizsgálatokra is, rendelkezik a legkorszerűbb SITA (Swedish Interactive Thresholding Algorithm) és GPA (Glaucoma Progression Analysis) programokkal.

Intézetünk rendszeresen szervez továbbképzéseket szemész szakorvosnak ebben a témában: Intrekatív félnapos képzésünket eddig (2018 augusztus) 7 alkalommal rendsztük meg és eddig több, mint 180 kolléga tartotta fontosnak, hogy részt vegyen rajta!

Kollégáink munkássága Látótér témakörben