Lutein és zeaxanthin: nem kell hozzáadni őket az AREDS formulához

Seres András, 2013. máj. 26. 12:16   [ 2013. máj. 26. 12:22 frissítve ]

Nagy érdeklődéssel vártuk az AREDS2 vizsgálat eredményét, mely a makuladegeneráció megelőző kezeléseként adható AREDS vitaminkombináció lehetséges "javítását", kiegészítésének lehetőségét vizsgálta. Az eredményről ITT olvashatnak.
A lényeg röviden: 
  • Az eredeti AREDS formula kiegészítése  luteinnel, zeaxanthinnal vagy omega-3 zsírsavakkal (docosahexaenoic acid [DHA] + eicosapentaenoic acid [EPA]), vagy ezek kombinációjával nem mutatkozott előnyösnek az eredeti AREDS formulához képest.
    • Röviden: hozzáadásuk hatástalan, felesleges.
  • Tekintettel arra, hogy dohányosokon az AREDS formulában lévő beta karotin ellenjavallt,  az kiváltható Lutein és zeaxanthin hozzáadásával, a hatás ugyanolyan, mintha beta katotin lenne benne. Így az AREDS formula módosítható úgy, hogy az előnyös hatás csökkenése nélkül a módosított változatot dohányosok is szedhetik. (Jelenleg ilyen , módosított készítmény NINCS a piacon).
Természetesen, változatlanul érvényes az az elv, hogy az AREDS formulától eltérő készítmény szedése, adása, javaslása értelmetlen, a beteget megtéveszti, félrevezeti. 

AREDS formula jelenleg Magyarországon
  • Ocuvite Preservision
  • Trophosan Visiobalance
Mindkettő adagja napi 2x2 kaszula. A Trophosane Visiobalance tartalmaz Luteint is, a fentiek alapján feleslegesen.

Érdemes megjegyezni, hogy nemrégiben bebizonyosodott, hogy a korábban sokak által javasolt, illetve táplálékkiegészítőként szedett omega-3 PUFA (többszörösen telítetlen zsírsavak) a szív - és érrendszeri megbetegedések és halálozás ellen sem véd (az eredeti közlemény itt olvasható)
Comments