dr. Seres szakmai blogja


Regeneron, Ocular Therapeutix reach potential $315-million deal to co-develop sustained-release Eylea for retinal diseases

Seres András, 2016. okt. 14. 4:26   [ 2016. okt. 14. 4:31 frissítve ]


Fontos terápiás irány, a részletek itt olvashatóak.

(ez csak egy kép, a fenti linken érhető el az eredeti anyag)Ozurdex: Diabeteszes macula ödémában javasolja a NICE

Seres András, 2015. febr. 22. 22:43

Az Egyesült Királyságban a hatóság (NICE) befogadta az Ozurdex-et diabeteszes macula ödémában való alkalmazásra. Feltételként azt szabják, hogy:
 • a beteg már műlencsés legyen
 • más, nem szteroid kezelési lehetőségekre a szem korábban nem reagált.
  • Tekintettel, arra, hogy korában a NICE befogadta a Lucentist ugyanebben az indikációban, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Ozurdex terápiás javaslata az anti-VEGF-re nem megfelelően reagáló esetekben áll fenn. 
 • Maximum 7 implantációt javasolnak, ennél többel nincs kellő tapasztalat.

Lutein és zeaxanthin: nem kell hozzáadni őket az AREDS formulához

Seres András, 2013. máj. 26. 12:16   [ 2013. máj. 26. 12:22 frissítve ]


Nagy érdeklődéssel vártuk az AREDS2 vizsgálat eredményét, mely a makuladegeneráció megelőző kezeléseként adható AREDS vitaminkombináció lehetséges "javítását", kiegészítésének lehetőségét vizsgálta. Az eredményről ITT olvashatnak.
A lényeg röviden: 
 • Az eredeti AREDS formula kiegészítése  luteinnel, zeaxanthinnal vagy omega-3 zsírsavakkal (docosahexaenoic acid [DHA] + eicosapentaenoic acid [EPA]), vagy ezek kombinációjával nem mutatkozott előnyösnek az eredeti AREDS formulához képest.
  • Röviden: hozzáadásuk hatástalan, felesleges.
 • Tekintettel arra, hogy dohányosokon az AREDS formulában lévő beta karotin ellenjavallt,  az kiváltható Lutein és zeaxanthin hozzáadásával, a hatás ugyanolyan, mintha beta katotin lenne benne. Így az AREDS formula módosítható úgy, hogy az előnyös hatás csökkenése nélkül a módosított változatot dohányosok is szedhetik. (Jelenleg ilyen , módosított készítmény NINCS a piacon).
Természetesen, változatlanul érvényes az az elv, hogy az AREDS formulától eltérő készítmény szedése, adása, javaslása értelmetlen, a beteget megtéveszti, félrevezeti. 

AREDS formula jelenleg Magyarországon
 • Ocuvite Preservision
 • Trophosan Visiobalance
Mindkettő adagja napi 2x2 kaszula. A Trophosane Visiobalance tartalmaz Luteint is, a fentiek alapján feleslegesen.

Érdemes megjegyezni, hogy nemrégiben bebizonyosodott, hogy a korábban sokak által javasolt, illetve táplálékkiegészítőként szedett omega-3 PUFA (többszörösen telítetlen zsírsavak) a szív - és érrendszeri megbetegedések és halálozás ellen sem véd (az eredeti közlemény itt olvasható)

Geografikus atrófia: sajnos újabb kudarc

Seres András, 2013. máj. 12. 9:13   [ 2013. máj. 12. 9:24 frissítve ]

Sajnos negatív eredménnyel zárult az egyik ígéretes, a geografikus atrófia kezelését célzó kezelés: bár a kötőhártya alá adott sirolimust biztonságosnak találták, a vizsgálatok előnyös anatómiai vagy funkcionális előnyt nem jeleztek.

A geografikus atrófia (geographic atrophy) a makula degeneráció száraz fajtájához tartozik. Lényegében a látóhártya pigmentrétegének elsorvadását jelenti, sajnos ez együtt jár a látóhártya fényérzékelő sejtjeinek pusztulásával, tehát az érintett terület megvakul. Amennyiben a sorvadásos folt az éleslátás helyét érinti, a látásélesség érdemben romlik. Jelenleg sem az állapot kezelésére, gyógyítására, sem pedig megelőzésére nincs hatásos kezelésünk.

A sorvadás progressziójának megítélése szemfenékvizsgálattal, mérése pedig autofluorescenciás szemfenéki felvételeken lehetséges. Ilyen autofluorescenciás felvételek készítésére egyes hagyományos optikájú szemfenéki kamerák, továbbá bizonyos OCT készülékek alkalmasak.

Az eredeti közlemény kivonata itt olvasható.

1-4 of 4