Műszerpark‎ > ‎

Nd:YAG lézer


A Nd-YAG lézer készülékkel „vágni” lehet fájdalommentesen a szem belsejében anélkül, hogy a szemgolyó belsejébe hatolnánk bármilyen eszközzel.

Két fő alkalmazási területe a szürkehályog műtét utáni lencsetok– megvastagodás kezelése és az iridektómia végzése egyes zöldhályog fajtákban.

 

Szürkehályog műtét után hónapokkal vagy évekkel, egyes esetekben megvastagodhat a lencse hátsó tokja és romlik a látás. A Nd-YAG lézerrel a hátsó tokon megfelelő méretű nyílás készíthető és a tokfibrózis által okozott látásromlás korrekcióra kerül, a hatás gyakorlatilag azonnali.


Tágított pupillás felvételen jól kivehető a beültetett műlencse széle, a „vörös visszfény”-ben látható szemcséket a hátsó lencsetok megvastagodása okozzaUgyanez a szem néhány perccel a Nd-YAG laser kezelés után, jól látható a négyszög alakban megnyílt hátsó tok, a „vörös visszfény” immár teljesen tiszta a középső részeken


A másik fontos alkalmazási terület a glaukómás rohamra hajlamos szemek ellátása. A glaukómás roham az arra hajlamos betegeknél hirtelen alakul ki igen magas szemnyomás értékekkel, fájdalommal.

Amennyiben nem kezelik, a glaukómás roham a szem vakságához vezet. Az ilyen rohamra hajlamos szemeken ez a veszély elhárítható azzal, ha a szivárványhártya szélső részén kis nyílás(oka)t készítünk Nd-YAG lézerrel. Ezek a nyílások biztosítják a csarnokvíz szabad áramlását és többé nem tud zöldhályogos roham kialakulni. Akkor végezzük el, amikor a roham gyógyszerek hatására már elmúlt és a szaruhártya újra átlátszóvá válik (roham idején a szaruhártya elhomályosodhat).

Tekintettel arra, hogy a rohamra való hajlam rendszerint egyformán megvan mindkét szemen, roham esetén a YAG laser kezelést a másik szemen is kell végezni!

Az Quantel Medical Optimis II korszerű, réslámpával egybe épített lézerkészülék, kiváló optikai tulajdonságokkal.