A nap képe‎ > ‎

Látótérkárosodás drusen papillae esetében

Seres András, 2013. nov. 24. 3:02
A Drusen papillae (látóidegfő- drusen, optic disc drusen) a látódegfő ritka betegsége, melynél a látóidegfő állományában mukoproteinekből és mukopoliszaharidokból álló rögök rakódnak le. A szemfenék vizsgálatakor általában könnyen diagnosztizálható, ha gondolunk rá. Jellegzetes, diagnosztikus képet ad róla a szemészeti ultrahangvizsgálat és a szemfenék autofluorescenciás vizsgálata is. 
Ezen a képen betegünk bal szemének autofluorescens képe látható. jól megfigyelhetőek a szemfenék erei, melyek a látóidegfőben futnak össze. A látóidegfő területében élénk, a képen fehér autofluorescencia látszik, ez jellegzetes a lótóidegfő drusenjeire. Egészséges esetekben a látóidegfő az ilyen autofluorescenciás felvételeken sötét. A felvétel Heidelberg Spectralis készülékkel készült. 
Ezen a képen ugyanerről a szemről készített látótérvizsgálat eredménye látható, rendkívül súlyos látótérkieséssel. A látótérkiesés súlyossága ellenére a beteg centrális tátóélessége teljes (1,0), de a kiesések érdemi panaszt okoznak. Sajnos a másik szem gyermekkora óta tompalátó. Comments