A nap képe

Látótérkárosodás drusen papillae esetében

Seres András, 2013. nov. 24. 3:02

A Drusen papillae (látóidegfő- drusen, optic disc drusen) a látódegfő ritka betegsége, melynél a látóidegfő állományában mukoproteinekből és mukopoliszaharidokból álló rögök rakódnak le. A szemfenék vizsgálatakor általában könnyen diagnosztizálható, ha gondolunk rá. Jellegzetes, diagnosztikus képet ad róla a szemészeti ultrahangvizsgálat és a szemfenék autofluorescenciás vizsgálata is. 
Ezen a képen betegünk bal szemének autofluorescens képe látható. jól megfigyelhetőek a szemfenék erei, melyek a látóidegfőben futnak össze. A látóidegfő területében élénk, a képen fehér autofluorescencia látszik, ez jellegzetes a lótóidegfő drusenjeire. Egészséges esetekben a látóidegfő az ilyen autofluorescenciás felvételeken sötét. A felvétel Heidelberg Spectralis készülékkel készült. 
Ezen a képen ugyanerről a szemről készített látótérvizsgálat eredménye látható, rendkívül súlyos látótérkieséssel. A látótérkiesés súlyossága ellenére a beteg centrális tátóélessége teljes (1,0), de a kiesések érdemi panaszt okoznak. Sajnos a másik szem gyermekkora óta tompalátó. A látóidegfő követéses sztereofelvétele

Seres András, 2013. ápr. 19. 1:25   [ 2013. ápr. 19. 1:49 frissítve ]

Ezen a felvételen egy zöldhályog gyanúja miatt gondozott beteg bal oldali látóidegfőjéről (papilla)  készült sztereo szemfenéki felvételek látszanak. Felül a 2012 májusi, alul a 2013 áprilisi képek. kis gyakorlattal a szemorvos a képekre "rákancsalítva" az anatómiai struktúrákat képes lehet térben megítélni ilyen képek alapján.
Ebben az esetben a zöldhályog gyanúja épp a látóidegfő képe alapján merült fel, ez esetben azonban nem igazolódott: a beteg látótere ép, SD-OCT idegrostréteganalízissel az idegrostrétegben kiesés , károsodás nem látszik. A látóidegfő exkavációja a születetten nagyobb papilla miatt tűnik fokozottnak.
A képre kattintva a kép nagyobb lesz!

A szemészet csokitortája

Seres András, 2013. márc. 6. 10:08

 
Egy kedves, régóta hozzánk járó és a jelek szerint elégedett betegünktől gyönyörű és nagyon finom, belül csoki tortát kaptunk, nagyon köszönjük. Külön köszönet a szabványos, szabályos Kettessy féle vízustáblákért.Precipitátumok a szaruhártya hátlapján

Seres András, 2013. jan. 22. 14:45

A precipitátumok a szaruhártya hátlapján (belső oldalán) elhelyezkedő apró gyulladásos felrakódások. Ezen a képen a résfény balról éri a szaruhártyát, a háttérben feldereng a szivárványhártya és a hegesedő lencsetok (ez látszik fehérnek). Ezek előtt apró, pigmentált (barnás) pontokként látszanak a precipitátumok, utalva a korábban lezajlott gyulladásra. Ennek a diabeteszes betegnek ezen a szemény évekkel ezelőtt zöldhályogos romhama zajlott, ami miatt YAG laser iridectomiát végeztek. Később a cukorbetegség következtében üvegtesti vérzés alakult ki, szürkehhályogműtéttel kombinált vitrectomia műtét történt szilikonolajfeltöltéssel, hónapokkal később újabb műtéttel a szilikonolajat eltávolítottuk. Állapota azóta stabil, látása és szemnyomása jó, ezek a precipitátumok a korábbi műtétekkel kapcsolatos, immár megszűnt gyulladás maradványai.

Chemosis- a kötőhártya vizes duzzanata

András Seres, 2012. nov. 23. 5:20   [ frissítve: 2013. jan. 22. 15:00, felhasználó: Seres András ]

A beteg szeme környékét kamillázta, ami a kötőhártya szöveteiben víz felhalmozódásával járó helyi allergiás reakciót okozott. A réslámpával készült fotón bal oldalról keskeny résfényt vetítve a szemre , jól ábrázolódik a kötőhártya jelentős duzzanata. A pupilla tágított. 

Pseudoexfoliációs felrakódás a szemlencsén

András Seres, 2012. nov. 6. 1:44   [ 2012. nov. 6. 1:45 frissítve ]

 
A képen tágított pupilla mellett- a szemlencse felszínén a szivárványhártya (pupilla) szélével párhuzamosan elhelyezkedő, fehér, karikaszerű képlet látszik. A fehér anyag az úgynevezett pseudoexfoliációs anyag, mely nem pontosan ismert okból a szemlencse felszínén és a szem (és a szervezet) más részein is lerakódhat. Jelentősége abban van, hogy az ilyen szemek esetében fokozott a kockázat a zöldhályog kialakulására, továbbá a szürkehályog ellenes műtétek esetében nagyobb a szövődmények aránya. Ennek  megfelelően ilyen esetekben a betegeket rendszeresen szűrni kell zöldhályogra (szemnyomásmérés, látótér) és a szürkehályog műtétnél nagy körültekintéssel kell eljárni.

Ozurdex implantátum a szemben

Seres András, 2012. okt. 26. 9:11   [ 2012. okt. 26. 9:20 frissítve ]


A bal oldali képen egy Ozurdex implantátum látható (sárga), a szem belsejébe való beültetés után néhány perccel. A háttérben kivehetőek a látóhártya erei. Az Ozurdex implantátum egy ambuláns beavatkozással behelyezhető, magától lebomló implantátum, mely hat hónap hatásidő alatt lassan, folyamatosan egy erős steroid gyulladásgátló anyagot, dexamethasone-t bocsájt ki magából, ezzel a szem belsejében erős gyulladásgátló és ödéma gátló hatást kifejtve.
A beteg az implantátumot szemfenéki vénás keringési zavar talaján kialakult makula ödéma miatt kapta, a látás élessége gyorsan és jelentősen (3 ETDRS sornyit) javult, a szemfenéken a vizenyő teljesen megszűnt. 
Jobb oldalon 5 hónappal az implantálás után látható, hogy a beültetett implantátum zsugorodott, kisebb lett, de még nem szívódott fel teljesen. Elképzelhető, hogy a 6 hónap hatásidő után, amennyiben a vizenyő visszatér és romlik a látás, újabb implantátum behelyezésére lesz szükség. 

Ahogy a makula lyuk záródik...

Seres András, 2012. okt. 7. 23:48   [ 2012. okt. 7. 23:54 frissítve ]

A képeken egy úgynevezett teljes vastagságú maculalyuk műtét előtti, valamint a műtét után 8 nappal készült SD OCT képe látható. Jól látható, hogy a retina (látóhártya) folytonossági hiánya megszűnt, a retina struktúrája immár hasonló az eredeti anatómiai viszonyokhoz. Az OCT képek a látóhártya azonos metszetét mutatják, ezt a Spectralis OCT aktív szemkövető rendszere teszi lehetővé. 

Szilikon gyöngyök a szaruhártya mögött

Seres András, 2012. okt. 4. 10:06   [ 2012. okt. 4. 11:59 frissítve ]

A kép operációs mikroszkóppal készült, nagy nagyítással. A beteg szemébe hónapokkal korábban szilikonolaj került implantálásra, a látóhártya leválása miatt. A szilikonolajból egyes esetekben a szem belsejében apró gyöngyök, habszerű anyag keletkezik, mely hanyatt fekvő helyzetben a szaruhártya hátlapja mögött gyűlik össze, mint ebben az esetben is. Ez a fajta szilikonolaj könnyebb a víznél, ezért vizes közegben felfelé törekszik. Amikor a beteg a műtőasztalon fekszik, a szem felső része a szaruhártya lesz.

Műtét során a szilikonolajat nemcsak az üvegtesti térből, hanem innen, a szem elülső csarnokából is el kell távolítani, mert zavarhatja a látást és zöldhályogot is okozhat.

A háttérben homályosan a korábban beültetett műlencse körvonalai látszanak.

Lézer kezelés proliferatív diabeteszes retinopátiában

András Seres, 2012. szept. 25. 7:14

A cukorbetegek szemfenéki betegségének, a diabeteszes retinopátiának súlyos formája a proliferatív retinopátia. Ilyenkor a látóhártya felszínén rendellenes érképződés (proliferáció) alakul ki, ami vérzésekhez, hegesedéshez, látóhártya leváláshoz vezethet, akár a szem vakságát okozva.
Amennyiben a proliferációk egy bizonyos méret fölé nőnek, illetve ha vérzéses szövődményt okoznak, a látóhártya úgynevezett pánretinális lézer kezelése szükséges, mely a folyamat megállítását, stabilizálását szolgálja és az újabb vérzések, szövődmények kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti. 
Képünkön egy 66 éves beteg szemfenéki fotója látható az alsó retinafél lézer kezelése után néhány perccel. A friss lézernyomok fehéren, a korábbi, már pigmentálódó lézernyomok sötétebb színben látaszanak. Középen a látóidegfő látható. A látóidegfőtől jobbra kissé sötétebb terület a makulatáj, ez az éleslátás helye.
A szemfenéki felvétel funduskamerával készült.

1-10 of 13